Odder IGF Fodbold, Sportsdirektør, Sport Management

Odder IGF Fodbold: »Det handler om at få så mange som muligt til at spille fodbold så lang tid som muligt«

Foto: OIFG
Tekst: Albert Lund Kuhlmann

Det kræver enorme mængder arbejde at få en fodboldklub til at løbe rundt, og meget af arbejdskraften i landets klubber kommer fra frivillighed. Vi har taget en snak med formanden i Odder IGF Fodbold, Mick Kjær, om lokalmiljø, frivillighed og talentudvikling.

Odder IGF Fodbold er en af de klubber i landet, der hver dag kæmper for at skabe attraktive idrætstilbud til både unge og voksne. Og i Odder går det faktisk ret godt. Med 950 medlemmer har de efterhånden rykket sig fra at være ’mellemstor’ til at være en ’stor’ klub, og også på seniorsiden ser det godt ud. Det bedste herrehold bevæger sig i toppen af danmarksserien – og så gør andetholdet det ganske glimrende i jyllandsserien. Men selvom eliteholdet gør det godt, så er formandens fokus lige så meget andre steder i klubben. Odder IGF arbejder nemlig under mottoet ”Satser på bredden – spreder glæde i toppen”.

Frivillighedsstrategi

Det er fuldstændig afgørende for Odder, at de har opbakning i lokalmiljøet, så folk har lyst til at lægge frivillige timer i klubben. Mick Kjær fortæller, at de derfor arbejder ud fra en frivillighedsstrategi, der forsøger at ramme så bredt som muligt.

”Det handler om at få beskrevet, hvilke opgaver der er i klubben, så man ikke bare melder sig til for eksempel børne- og ungdomsudvalget. Det er vigtigt, at vi får beskrevet, hvad det er for nogle konkrete opgaver, der er. Fælden har tit været, hvis vi går år tilbage, at det er lidt uoverskueligt, hvad man melder sig til, når man melder sig som frivillig. Derfor har vi lagt meget energi i at lave en strategi om, hvordan man gør det både overskueligt og attraktivt for de frivillige. Så har vi dem nemlig også når de kommer op og bliver voksne, hvad enten de så kommer ind på vores Danmarks- eller Jyllandsserie-hold, eller bare render rundt og hygger i seriebold. Det handler om at have tilbud til alle ”.

Frivillighed er altafgørende for, at det kan lade sig gøre. Derfor gør bestyrelsen i Odder IGF en stor dyd ud af at gøre det attraktivt for de frivillige. Overordnet går frivillighedstrategien ud på, at det skal være overskueligt og attraktivt at melde sig.

”Frivillighed er alfa omega for det fodboldtilbud vi laver. I de sidste mange år, har vi haft fokus på de frivillige, og forsøgt at sørge for at opgaverne er klare og definerede og helst også nemme og overskuelige. Når opgaverne er nemme at gå til, har vi erfaringer med, at så er det lidt nemmere at få dem aktiveret.”

Heldigvis har strategierne virket, for Odder har succes med at rekruttere frivillige, der engagerer sig og er villige til at bruge deres fritidstimer i klubben. Det gælder både for forældre, der melder sig som trænere for de helt små hold, men også i andre aspekter – hvad end det så er aktivitets- eller børneudvalget eller for den sags skyld bestyrelsen.

Odder-DNA-et

Selvom Odder IGF er en stor klub, så kommer den stadig fra et lille samfund. Derfor er ambitionerne ikke ubetinget rettet mod de flotte fodboldresultater. Ifølge Mick handler det lige så meget om at skabe et idrætstilbud som de unge, lokale kan bruge – gerne i mange, mange år.  

”Vi har arbejdet meget bevidst med at få vores egne unge mennesker, altså dem der har spillet fodbold i Odder hele livet, til at blive uddannet undervejs. Sådan at de kan løse en opgave, når de bliver seniorer, som trænere for vores unge drenge og piger. På den måde har vi en feltrekruteringsdatabase, hvor vi ved, at dem der er opvokset med Odder-dna’et, de også bliver kastet videre i systemet. Typisk starter man som hjælpetræner for de små årgange, og senere bliver de kørt i stilling til at varetage opgaven selv. ”

Odder-DNA’et er ikke klart defineret, men når man bevæger sig på eliteniveau, begynder interessen udefra at vise sig. Selvfølgelig er klubben åben for udefrakommende spillere, men det er meget vigtigt, at hovedparten af det, der foregår i Odder IGF, er med Odder-opvoksede spillere som omdrejningspunkt. Det skaber en sammenhæng i klubben og så genererer det naturlige forbilleder for ungdomsafdelingen. Den sammenhæng skal helst findes i klubben, siger Mick Kjær.

Fælles for det hele er, at der skal satses på både drenge og piger fra de er helt unge.

Talentcenter Odder – Alle har talent

Og forbillederne i Odder IGF findes ikke kun på fodboldbanen. Klubben har nemlig ambitioner om at blive det bedste idrætstilbud i kommunen. Og for at få den status, må man forsøge at række så bredt ud som muligt. Derfor har klubben netop lanceret en nytænkning af den klassiske talentudvikling.

”Der ligger en række underliggende ’must win-battles’, altså strategiske mål, som vi ved, der skal til for, at vi kan nå hele vejen. Helt for nyligt har vi også oprettet en nytænkning af talentudviklingscentret. Det handler ikke så meget om fodboldtalentet isoleret set. Det handler om at se på de børn og unge vi har, og så se på at alle har talent. Så satser vi i de tidlige årgange, altså ved de 6-12-årige, meget på trænerne. Så er det ved dem, hvor talent er i fokus. Når børnene så er lidt ældre, er det mere det enkelte barn, vi fokuserer på. Og her er der virkelig både plads til ham der vil på landsholdet og hende der bare kommer, fordi veninderne kommer dernede. Det er hverken et bredde- eller eliteprojekt – det rummer det hele. Der skal være plads til både talentet, vennen, hende der kommer for sjov og dem, der bare ikke kan få nok af fodbold. Der skal være plads til alle.

Grundlæggende er den sportslige ambition med talentcentret ”at få flest muligt til at deltage mest muligt på det højest mulige niveau og blive ved så længe som muligt”. For at opnå det, har klubben defineret fire forskellige parametre, hvorpå man kan have talent. I Odder IGF kan man have talent som enten entusiasten, talentet, jokeren eller vennen. På den måde bruger Odder IGF fodbold og leg som fælles referenceramme for et sted, man mødes på tværs af køn, alder, kulturel baggrund – og fodboldevner. Det vigtige er at skabe et idrætstilbud, der er attraktivt for alle.


Drømmer du også om at blive formand i en idrætsforening? Så er en uddannelse i Innovative Sport Management måske noget for dig