Job I sportsbranchen, Innovative Sport management, Idræt I Thy

Q&A med Bertel Østergaard, der landede sit første fuldtidsjob i sportsbranchen igennem sit netværk

Foto: Bertel Østergaard
Tekst: Thit Bojesen og Albert Lund Kuhlmann

Hvordan kommer man til at arbejde professionelt i sportsbranchen? Hvilken uddannelse skal man tage? Og hvad er de vigtigste faktorer for, at det rent faktisk lykkes at få et job? For at få svar på det, må man spørge en, det er lykkes for. Derfor har vi hevet fat i vores dygtige underviser i både projektledelse og management og branding, Bertel Østergaard. Bertel arbejder til daglig som Sponsor og Eventkonsulent hos Sponsored By Thy og i nedslående interview deler han ud af sine erfaringer og fortæller om vejen dertil.

Hvilken uddannelse har du taget, med hvilket formål var det dengang og ville du have valgt noget andet hvis du kunne gøre det om?

– Jeg har taget en lidt snoet vej i forhold til mit uddannelsesforløb. Jeg har næsten altid været bevidst omkring, at jeg ønskede at arbejde inden for sportens verden, hvorfor jeg også hurtig blev klar over en uddannelsesvej i denne retning. Jeg blev bevidst omkring en professionsbachelor i Sport Management på UCN i Aalborg. Adgangskravet til denne var blandt andet en markedsføringsøkonom, hvorfor jeg startede med denne. Denne færdiggjorde jeg tilbage i 2016 mens jeg primo 2018 så færdiggjorde min PBA i Sport Management. Jeg følte dog ikke, at jeg var færdig på skolebænken, hvorfor jeg endte med at søge ind på cand.it (IT, Kommunikation & Organisation) på Aarhus BSS, eftersom jeg ønskede at supplere mine færdigheder. Dertil kunne jeg også se store synergier i en potentielt cand.it og så sportsbranchen, hvilket blandt andet lå til grund for dette valg.

Hvornår og hvordan fandt du ud af at du ville arbejde i sportsbranchen – og hvad var dit første job, der var relevant ift. din karriere heri?

– Jeg blev forholdsvis hurtigt klar over, at jeg ønskede at arbejde med sport – på den ene eller den anden måde. Under min markedsføringsøkonom valgte jeg derfor også at søge noget relevant inden for branchen i forbindelse med min praktikperiode på uddannelsen. Det endte med en administrationsrolle hos Thisted FC, der i dag er at finde i 2. division – en klub jeg også har dialog med den i dag med tanke på min nuværende stilling. Siden hen har jeg så været meget bevidst om, at jeg ønskede at supplere mine erfaringer og viden inden for branchen, hvilket blandt andet har ført til et ophold hos FCM. Dertil valgte jeg også at sige ja til stillingen som projektkoordinator/facilitator hos B-Group i de to år jeg studerende på Aarhus BSS. Primært med det formål at få opbygget mig et relevant netværk inden for branchen.

Har du benyttet dig af dit netværk i din vej til der hvor du er i dag karrieremæssigt?

– I dag sider jeg i min første fuldtidsstilling siden endt studieforløb. En stilling hos Thy Erhvervsforum, hvor stillingen fokuserer på et 2-årigt projektforløb, som i dag går under navnet Sponsored by Thy. Det var min stilling jeg blev gjort opmærksom på i en intern gruppe på Facebook, hvor en masse tidligere PBA-studerende i Sport Management er samlet – her deler vi ofte relevante stillinger, viden og lignende med hinanden. Det var min gamle lektor, der gjorde mig opmærksom på stillingen, hvorefter han også satte mig i dialog med en, der havde kendskab til Thy Erhvervsforum og derfor kunne hjælpe mig med at målrette min ansøgning. Senere hen fik jeg så tilbudt jobbet, hvorfor man kan konkludere, at netværket gennem studiet har været medvirkende til at lande min første fuldtidsstilling i branchen.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

– En typisk arbejdsdag foregår på kontoret, hvor jeg ofte har daglig eller ugentlig dialog med en række interessenter af projektet. Dertil kan der forekomme diverse møder, evalueringer og opfølgninger i løbet af en typisk uge. En stor del af tiden går også med konkrete driftsopgaver, hvor fokus ofte ligger på at få udarbejdet noget grafisk materiale, grafik til SoMe, tekstforfatning og lignende, med udgangspunkt i projektet og de tilknyttede interessenter.

Hvad er det vigtigste du har lært i din karriere indtil videre?

Under min ophold hos FCM lærte jeg hurtigt at tænke kommercielt, hvilket er essentielt i denne branche. Det kan være alfa og omega, at man konstant har fingeren på pulsen i forhold til at spotte hvordan du som foreningen/organisation har muligheden for at give noget værdi tilbage til ens interessenter/samarbejdspartnere. Denne læring har været medvirkende til at forme mig inden for branchen og har givet mig en forforståelse for branchen og de fokuspunkter der blandt andet er at finde heri.

Hvad er dit bedste råd til dem der drømmer om at få foden indenfor i sportsbranchen?

– Vær vedholdende og sørg for at supplere dit CV med relevans for branchen. Frivilligt arbejde eller lignende i en relevant organisation har for mange været vejen frem. Frivilligt arbejdet, der senere blevet uundværligt i en organisation kan til tide resultere i en konkret stilling. Dertil er netværket essentielt. Sørg for at pleje dit netværk såvel som at udvide det. Prøv at deltag i diverse relevante webinars eksempelvis og få diverse fagpersoner i tale. Dertil kan held også ofte spille ind. Jeg var eksempelvis heldig, at der blev oprettet en stilling i Thy, som er min hjemegn, hvor fokus netop er på nogle af de ting jeg tidligere har beskæftiget mig med gennem studiet og diverse praktikophold og studiejobs. Dét, at jeg er født og opvokset i Thy gav mig også en bedre forforståelse af nogle af de interessenter, der gjorde sig gældende for den projektstilling jeg varetager i dag – en forforståelse, der formentlig gav mig nogle plus point sammenlignet med andre ansøgere og kandidater, der ikke oprindeligt er fra området.

Bertel Østergaard er for øvrigt en af de dygtige undervisere, du kan møde på vores kursusforløb i Aarhus!

Bertel Østergaard er for øvrigt en af de dygtige undervisere, du kan møde på vores forløb i Aarhus.

// Udgivet den 19.10.2021