Bobslæden DK, Kælk, Bobslæde, Job i Sportsbranchen, Innovative Sport management

Interview med Tom Johansen, formand i Bob og Skeleton Danmark: Om iværksætteri, overblik og kærligheden til sin sport.

Fotos: Bobslæden Danmark
Tekst: Albert Lund Kuhlmann

»Det var i en biograf i Hamborg i 1994. Jeg var inde og se ”Cool Runnings”, der handler om et Jamaicansk bobslædehold, der kvalificerer sig til vinter-OL.« Sådan svarer Tom Johansen, når man spørger ham, hvornår hans kærlighed til sporten startede. Kærligheden til bobslæde førte til flot karriere med OL-kvalifikationer i både 2002 og 2006, hvorefter han lagde bobslæden på is. Passionen for sporten forsvandt dog aldrig, og i dag er han formand i Bob og Skeleton Danmark. Hans evner som formand resulterede i 2020 i, at landsholdet i bobslæde genopstod.

En gang sportsmand – altid sportsmand

Tom har gennem sin ungdom været elite atletikudøver, men som årene gik, og resultaterne ikke fulgte med ambitionerne, valgte Tom at lægge atletikken på hylden. Livet uden elitesport var dog ikke en tilværelse Tom følte sig hjemme i. Og da livet lagde op til det, valgte han at føre hans kærlighed til bobslæde ud i livet.

Da det gik op for mig, at jeg aldrig ville komme ud i verden, og virkelig opnå noget med min sport, så mistede jeg simpelthen interessen. Så jeg valgte at lægge min energi over i at blive god til mit arbejde, og det har det bragt mig både oplevelser og rejser i stedet for. Desværre følte jeg mig fremmed i min nye identitet uden elitesport. Jeg følte ikke, at jeg connectede med den tilværelse, jeg levede. Hver sommer når varmen begyndte at komme, så troede min krop, at jeg var eliteatlet igen. Da jeg så fik modvind på arbejdet, kom jeg i tanke om den drøm, jeg engang havde om at komme til OL. Så tænkte jeg: ’jamen for fanden, det skal jo være nu, hvis det skal være’ – og så gik jeg i gang med at lave det danske landshold i bobslæde.

Bobslæden DK, Kælk, Bobslæde, Job i Sportsbranchen, Innovative Sport management

En iværksætter der drømmer om OL

Som aktiv lavede Tom resultater i verdensklasse i både 2002 og 2006, men på grund af en række (for) dårlige danske indsatser ved vinter-OL, blev kravene skærpet, og så blev OL-oplevelsen aldrig en realitet for Tom og resten af bobslædelandsholdet. I 2006 stoppede Tom derfor sin bobslædekarriere, og vendte tilbage til arbejdsmarkedet. Kærligheden til bobslæde og iveren efter at komme til OL forsvandt dog aldrig, så i 2020 startede Tom foreningen Bob og Skeleton Danmark og landsholdet i bobslæde. Alt sammen basseret på en lidt atypisk tilgang til elitesport.

Når du skal lave eliteidræt i dag, så skal du drive din organisation som et dybt alvorligt foretagne, hvor det handler om at skabe værdi for samarbejdspartnere. Det opnår man ikke kun ved at sætte et logo på et bryst eller på en slæde. Der er så mange forskellige udtryk i dag, at det kun er fantasien, der sætter grænser. Hvert eneste koncept, og hvert eneste udviklingsspor i bob og skeleton, det er iværksætteri.
Vi kører helt bevist efter en iværksætter-model, og betragter bob- og skeletonprojektet fuldstændig som en virksomhed. I og med vi ikke er statsstøttet, så bliver vi nødt til, frem for alt, at betragte vores forbund som en virksomhed. Hos os er det hele skabt af egne penge, crowd funding og private sponsorer. Vi tager den korteste vej til en succesfuld virksomhed: to skridt frem – og et skridt tilbage.

Tom ser det som en motivation, at det han prøver at opnå, aldrig er opnået før. Han forsøger ikke at gentage en succes, men at skabe en succes.

Grunden til at vi er nødt til at bruge iværksættermodellen er, at der ikke er nogen der har gjort det her før. Vores projekt og vores mål er ikke ligesom andre sportsgrene, fx håndbold og fodbold, at gentage en succes. Vores mål er at være de første, der skaber succesen.
Hvis man skal være bobslæde- eller skeletonkører i Danmark, så bliver man nødt til at forstå marketing og sociale medier. Vores projekt er ikke en copy-paste-model. Det er en iværksættermodel. Vores talentudvikling har talentfulde atleter, men det nytter kun hvis vi finder en løsning på, hvordan de kan stå frem med egen stemme og være troværdige.

Det vigtigste er at kunne uddelegere opgaverne

Lige så meget som Tom elsker sporten, så elsker han at være entreprenøren bag foreningen, og se at de ting han har sat i søen, lykkes. Men selvom det er ham, der er drivkraften, så ved han også, at han ikke kan klare det hele selv. Og faktisk så er det, der er hans vigtigste evne som formand.

For mig handler det rigtig meget om at lede efter mennesker, som har den der unikke lyst til at bidrage til, at andre mennesker kan udlede deres drømme som det centrale for deres arbejdsindsats. Også mere end deres egne behov. Det er en udfordring at bygge en organisation op af ren frivillige, men det er min absolutte spidskompetence. Det betyder meget for mig. Det handler om, at jeg skal kunne hjælpe med at give de udøverne et solidt fundament under fødderne, sådan så de kan udleve deres potentiale omringet af professionelle mennesker inden for andre felter.

Tom er en ildsjæl. Og selvom han godt ved, at mange vil synes at hans projekt er skørt, så lægger han ikke skjul på hvad det endegyldige mål er. Han vil for første gang sende et dansk bobslædehold til OL. For Tom er kærligheden til sport hans drivkraft, og hans bevidsthed om hvad der skal til, er hans styrke.

// Udgivet d. 25/02 – 2021