Simon Tibbling; Når jobbeskrivelsen siger ‘Fodboldspiller’

At blive professionel fodboldspiller er en drøm mange unge drenge og piger går med. For dem, hvor det rent faktisk lykkes, er det et hårdt arbejde, som kræver mere end blot god kondition og hurtig teknik. Men hvordan føles det når drømmen endelig går i opfyldelse? Og hvilke nye drømme går man med? Det har vi taget en snak om med Brøndby IF’s nyeste skud på stammen, den svenske stjernespiller Simon Tibbling.

Drømmen om en karriere i fodbold

For Simon har fodbold altid været en del af hans liv, så længe han husker. Han startede med at spille i en lille klub i hjembyen Gröndinge, uden for Stockholm. I en alder af 9 år blev han headhuntet til IF Brommapojkarna, hvor han startede på deres ungdomsakademi i Stockholm. Her spillede han de næste syv år og herefter tog karrieren fart.

“Da jeg blev headhuntet af akademiet i Stockholm, begyndte jeg for alvor at tro på drømmen om en karriere som fodboldspiller”.

Og det var der god grund til, for i tiden hos IF Brommapojkarna, fik han mulighed for at prøvetræne med Manchester United,  FC Bayern München og AFC Ajax. Men på det tidspunkt, besluttede, den 16 årige fodboldspiller at blive i Sverige. De næste fire år blev spillet i Sveriges største klub Djursgårdens IF i Stockholm, hvorefter han i 2014 blev solgt til hollandske FC Groningen.

Og nu er den 23 årige midtbanespiller altså kommet til Brøndby IF, hvor han i juni 2017 blev signet på en kontrakt for de næste fem år.

“Jeg er glad for at været komme her nu. Brøndby er en stor klub i Skandinavien, og det er meget sjovt at være her!” fortæller Simon.

Modtagelsen i Brøndby

At blive signet i den danske storklub har været en drøm for den unge spiller, som i sine tidligere fodbold år har spillet med flere af klubbens svenske spillere, heriblandt Mathias Johnsson, som han spillede med i Djursgården. At komme tilbage til Skandinavien har også været rart for den unge spiller, som fortæller at kulturen i den danske klub minder ham meget om sit hjemland:

“Gode mennesker, god holdånd, gode fodboldspillere. Der er en god atmosfære i klubben, som er let at komme ind i må man sige. Fuldstændig som i Sverige. I Holland var det lidt hårdere.”

Når han ikke ifører sig den blå-gule spilledragt i Brøndby, kan man opleve den svenske midtbanespiller på Sveriges U21 landshold. Kontrakten med Brøndby blev skrevet lige efter Simon deltog i U21 EM i Polen med landsholdet. Her blev han omtalt som en af Sveriges bedste spillere under EM. Han har spillet 33 kampe for U21 og har tidligere både været at finde på både U15, U17 og U19.

Når jobbeskrivelsen siger ‘fodboldspiller’

Når karrieren allerede starter i en alder af 9 år, giver det tid til at vænne sig til jobtitlen. At leve af at spille fodbold er en drøm, som mange unge går med. Men hvordan er det så at blive professionel?

“Det er sjovt at spille for de større klubber. Jeg har været heldig at få lov til at spille for Djurgården, som er en stor klub i Sverige, Groningen, som godt nok ikke er en så stor i Holland og så nu Brøndby, som er en stor klub i Skandinavien. Der sker altid meget, der er god stemning og så er alt omkring dig professionelt. Det er sjovt.”

Som følge af jobtitlen, er der også en del praktikker og formalia som skal forholdes til. Kontrakthåndtering, PR og økonomi er bare nogle af de elementer som jobbet indebærer. Hvordan forholder man sig til disse formalia, når ens fokus primært skal ligge på det fysiske?

Det er vigtigt at man som spiller, selv har kendskab til de praktiske aspekter af jobbet, men Simon anbefaler også at man har folk, der kan hjælpe:

“Da jeg underskrev min første kontrakt, var jeg 15 år gammel. Der havde jeg ingen hjælp, og det er lidt svært. Selvom det, på det tidspunkt, ikke drejede sig om store penge, så er det stadig vigtig at du ikke låser dig selv i en bestemt klub. Jeg var meget ung, så det var meget svært, både for mig, men også mine forældre, der ikke havde nogle erfaringer fra branchen. Efter det, har jeg altid fået hjælp. Det er godt at have en agent, der kan hjælpe dig. Det letter meget.”

Hvad er drømmen nu?

Når drømmen altid har været at blive professionel fodboldspiller, hvad drømmer man så om, når drømmen er gået i opfyldelse?

For den unge spiller, er det svært at tegne et langsigtet mål. I en branche, som altid er i konstant udvikling, kan det være en idé at tænke mere kortsigtet.

At gøre det godt i Brøndby, score mål og hjælpe holdet til at vinde, er Simon Tibblings drømme lige nu. Men skal han tænke stort, er der også en drøm om at spille på det svenske landshold. Drømmen falder også sammen med at han nu er blevet for gammel til at spille på U21 og derfor er der en automatisk udvikling ved at arbejde mod at komme på A landsholdet:

“Men for at komme dertil, skal jeg klare mig godt i Brøndby. Fokusset er nu på Brøndby og at gøre det godt her.”

Og hvad så når fodboldkarriere indstilles?

Det handler om at passe på den korte tid, du har som fodboldspiller. Som det er lige nu, er drømmen stadig at arbejde inden for fodbold, på den ene eller anden måde:

Jeg håber jeg kan spille en rolle inden for fodbold, måske som nogens træner eller endda som seniortræner. Men nu må vi se. Måske er jeg træt om 10 år og synes at fodbold er blevet kedeligt“.

Men det nok ikke er tilfældet for den talentfulde spiller, som har haft fodbold inde på livet siden han kunne gå.

For en fodboldspiller, der som niårig blev headhuntet til en storklub, for nyligt har spillet U21 EM og nu kan se frem mod de næste 5 år i den danske storklub. Hvad er så den største fodboldoplevelse indtil nu?

“U21 EM guld til Sverige for 2 år siden, var virkelig stort. Sverige har ikke haft så stor succes i en turnering på den størrelse, i lang tid. Det var et stort år. Og så var det stort da jeg vandt den hollandske liga med Groningen. De to oplevelser er hvad jeg rangerer højest.

Og for fremtiden, ja så ville det have været dejligt at vinde Superligaen med Brøndby.” Fortæller Simon afslutningsvis.

Om det sker, det må tiden vise. Det bliver i hvert fald spændende at følge den unge midtbanespiller på dansk grund.

Du kan læse mere om Brøndby IF og købe billetter til deres kampe på: www.brondby.com

Skrevet af Tine Ewé Jensen

Er drømmen at arbejde bag om fodbolden? Læs mere om Innovative Sport Management her.