Når fodbold kan redde verden

Sport skaber glæde blandt mennesker. Derfor findes der mange eksempler på projekter der ønsker at ændre verden gennem sport, hvor både privatpersoner og virksomheder hvert år gør en stor forskel for at hjælpe dem i nød. Vi har set nærmere på et af disse projekter for at få en bedre forståelse for sportens potentiale i forhold til velgørende projekter.

Fodbold til forskel

Projektet hedder ‘Danmarks Mest Velgørende fodboldhold’. Hvad der startede som et oldboys-hold, er nu blevet et ambitiøst velgørenhedsprojekt, som siden 2009 har haft: ” En mission om at ændre verden gennem sport – nærmere bestemt bruge fodbold som løftestang til at forbedre levevilkårene for og skabe glæde hos mange tusind børn og deres familier overalt i verden – fra Grønland til Afrika“, som de skriver på deres hjemmeside. Holdet har blandt andet indsamlet  1.250.000 kr til fodboldudstyr, spillet verdens første fodboldkamp på Indlandsisen og er medarrangører af fodboldturneringen UNICEFCup sammen med UNICEF Danmark og BK Skjold.

Ideen til UNICEF CUP opstod faktisk helt tilbage i 2012, hvor Simon Schiølin og jeg løb ind i Carsten Bang til et velgørenhedsarrangement. Året efter arrangerede vi Komikerlandskampen, som foregik i Fælledparken og skaffede 17 familier i Burundi tag over hovedet, i form af materialer til et hus, som de byggede sammen med venner og familie. Dengang havde vi et samarbejde med ADRA Danmark.” fortæller marketingdirektør på Danmarks Mest Velgørende Fodboldhold, Anders Lunde.

Året efter begyndte de et samarbejde med UNICEF og det blev startskuddet på UNICEF CUP, som vi kender i dag. I år er det 5. gang cuppen afholdes. Formålet med turneringen er at indsamle penge til UNICEFs hjælpearbejde for verdens udsatte børn, og skabe opmærksomhed omkring sagen. I år blev der samlet ind til rent vand.

Konceptet er at otte fodboldhold stiller med 10-20 spillere hver. Holdene bliver sammensat af en række samarbejdspartnere. På holdplanen i år, kunne publikum opleve ‘Musikerholdet’, blandt andet bestående af Joey Moe, Xander og Shaka Loveless, ‘TV-værterne’ med Thomas Skov Gaardsvig, Stig Tøfting og Thomas Helveg, ‘Komikerholdet’ med Carsten Bang, Anders Fjelsted og Uffe Holm. FCK Legends, bestående af blandt andet Diego Tur, Todi Jónsson og Hjalte Bo Nørregaard,  løb afsted med sejren, efter en finale mod TV-værterne.

Spil bolden videre

Men hvad er det netop sport kan bidrage med i forhold til velgørende projekter?

For arrangørerne bag, kan sport og især fodbold bidrage med meget i forbindelse med velgørenhed – både for deltagere og publikum. For dem der donerer til eksempelvis UNICEF CUP, er det muligheden for at have en hyggelig dag sammen med vennerne og være med til at gøre noget godt for andre, ved ganske simpelt at stille op til en fodboldturnering, hvilket ikke kræver alverdens, som Anders Lunde udtrykker det.

“Hvis mit ydmyg bidrag er, at gøre mig selv lidt til grin på en fodboldbane, så gør jeg gerne det”

– deltager på holdet ‘TV-værterne’, Thomas Skov Gaardsvig (Unicef.dk). 

For publikum er det oplevelsen af at komme helt tæt på nogle af deres helt store idoler, som spiller på holdene og samtidig være med til at bidrage til en god sag. Samlingen af kendisser på holdene, er netop med til at tiltrække tilskuere og presse, og dermed skabe stor opmærksomhed omkring de projekter Unicef og Danmarks Mest Velgørende Fodboldhold står bag.

Anders fortæller: “Vores mantra har altid været at gøre en forskel gennem fodbold, og for modtagerne betyder det, at de eksempelvis via fodboldudstyr forhåbentlig opnår større glæde i hverdagen ved at kunne spille med en rigtig fodbold i stedet for en tøjbylt, iklædt rigtigt fodboldtøj“.

Der sættes fokus på nogle af verdens mest aktuelle problematikker gennem det sportslige. Problemer, som mange danskere tager for givet. Som Anders fortæller er det: “Tag over hovedet, livsvigtige vaccine og noget så elementært som vand taler sit helt eget tydelige og også mere alvorlige sprog. Hver 5. barn i Afrika dør før det er 5 år, hvis det ikke får en poliovaccine – og uden vand overlever din krop altså ikke ret længe. Sidstnævnte er faktisk vigtigere end mad…

Du kan gøre en forskel

Der findes mange muligheder for at gøre en forskel gennem det sportslige. Løb som YOU RUN, hvor du selv vælger hvad du vil samle ind til, Who Is Number One der samler ind til kræft og Wings For Life er blot et udvalg af velgørenhedsprojekter, der sætter fokus på en god sag gennem sport.

Du kan også læse mere om Danmarks Mest Velgørende Fodboldhold og se hvornår holdet næste gang spiller for den gode sags tjeneste.

Se stemningsvideoen fra en regnfuld UNICEFCup 2017 her: UNICEFCUP2017 

Skrevet af Tine Ewé Jensen