Lars Brønserud: “Formålet er, at få dem til at finde glæden i at spille håndbold.”

Foto: Privat
Tekst: Sofie Segall

Januar måned står i håndboldens tegn. Det bliver det 14. Europamesterskab for herrerne, som starter kampen om trofæet i Sverige. Selvom EM kommer til at rulle over TV’et i de fleste hjem, er det vigtigt at huske på de resterende 95% håndboldsspillere som ikke spiller på eliteplan. I den forbindelse har vi taget os en snak med Lars Brønserud, som er projektleder i udviklingsafdelingen for Dansk Håndbold Forbund. 

Lars pointerer at elite håndboldspillere kun udgør 5% af håndboldspillere i Danmark. De resterende 95% udgør ca. 100.000 håndboldspillere og dem arbejder han for, sammen med 21 andre kollegaer.  Derudover sidder han til dagligt med ansvaret for trænere, ledere og frivillige og er med til at udvikle produkter til Dansk Håndbold Forbunds 800 foreninger. 

Lars har altid selv været glad for sport og det er vigtigt for ham, at andre også har muligheden for at finde glæden i den. Derfor blev produktet “Håndbold Fitnesstræning” udviklet. Konceptet går ud på at man som voksen, uden erfaring med håndbold, har muligheden for at komme til håndboldtræning og prøve det af på et lavere niveau: “Det gælder om at møde sin målgruppe og tage hensyn til dem. Formålet er at få dem til at finde glæden i at spille håndbold”. 

Derudover har Lars været med til at udvikle det igangværende koncept “Klub-Building”, som er et tilbud til foreninger som har brug for hjælp til udviklingen af deres klub. I Dansk håndbold er der ca. 22.000 frivillige, herunder holdtrænere, ledere, bestyrelser og udvalg i de 800 foreninger. Lars sammenligner Klub-building med en form for teambuilding, da idéen er at arbejde sammen om en bedre løsning. 

Lars har både en træner og instruktør uddannelse med sig i bagagen. Disse tog han sideløbende med at han spillede håndbold. Da jeg spørger ham om, hvad han for 20 år siden havde forestillet sig at han ville arbejde med i dag, svarer han efter lidt tøven: “Jeg kunne have været underviser på en skole eller generelt bare noget med mennesker”. Derudover forklarer han at hans interesse  dengang også lå indenfor håndbolden, så derfor var den branche lidt mere tiltrækkende. Interessen for udvikling viste sig i Lars tidligere jobs, bl.a. da han arbejdede i et internationalt firma som producerede legeredskaber til børn. Generelt har det altid været udviklingsaspektet i hans jobs som har draget ham: “Jeg har ikke bevidst søgt det, men jeg har altid vidst at det at finde på idéer til hvordan man også kan gøre tingene, det har altid ligget i mig”. Dette kombineret med hans forkærlighed for håndbolden, gør ham skræddersyet til det udviklingsarbejde som han laver i håndbolden i dag. 

Da jeg spurgte Lars om hvor han ønsker at dansk håndbold er om 10 år, svarede han:  “Jeg ønsker at der er flere som bliver aktive og prøver det af på egen krop, ligegyldigt alder og erfaring”. Med et let grin tilføjer han “Og at vi bliver ved med at vinde og toppræstere på landholdniveau selvfølgelig”

Slutteligt kommer Lars med nogle gode tips til andre som ønsker en karriere i sportens verden. Han pointerer at det vigtigste er at være nysgerrig. Derudover hjælper det, hvis man har prøvet kræfter af som frivillig, både for at få en fod indenfor, men også for at lære hvordan en forening fungerer.