Sportsdirektør Allan Gaarde: “Der er kun en vej til toppen, og det er fokuseret og hårdt arbejde.”

Hele fodbold Danmark havde øjnene rettet mod AaB, da de d. 19/02-2017 kunne offentliggøre at et salg af deres forhenværende camerounske stjernespiller, Christian Bassogog, var en realitet. Den skærpede opmærksomhed omkring netop dette salg skal ses i lyset af at AaB slog alle klubbens tidligere transferrekorder og havde gjort en ualmindelig god handel, da man i 2015 hentede Christian Bassogog for en brøkdel af det, man skød ham afsted for.

En af dem som har stor aktie i denne handel er AaB’s nuværende sportsdirektør, Allan Gaarde, som vi har taget en uformel snak med omkring Christian og hvad sådan et salg gør ved jysk klub af AaB’s størrelse.

Hvordan scouter man en spiller som Christian Bassogog?

Solstrålehistorien om Camerouns nye fodboldjuvel, Christian Bassogog, som også kan betegnes som en kometkarriere, var der ikke mange, der havde forestillet sig kunne lade sig gøre, da man i sin tid hentede ham til klubben. Christian slog sine rødder i sit hjemland i den næstbedste række for Rainbow FC, men her stod det hurtigt klart at der var potentiale til mere. Derfor skiftede han d. 29/4-2015 til Wilmington Hammerheads FC, som spiller i den tredjebedste række i United Soccer League, USA. Og det var her AaB kom på banen og viste interesse:

Det handler om at have et godt netværk i fodboldmiljøet og så finde nogle mennesker du kan stole på. En klub på vores størrelse har ikke ressourcer nok til at rejse rundt i hele verden og holde øje med spillere på alle niveauer, så bliver du aldrig færdig. Så derfor er det vigtig at have nogle mennesker, du har en tro på der har forstand på, hvilket niveau vi spiller på og hvilket niveau spillere vi kan være med til at udvikle.


Og netop troværdige og kompetente folk var hvad AaB havde omkring sig, da det lykkedes dem at hente den uslebne afrikanske diamant til det kolde nord. En proces, der ifølge Allan Gaarde, ikke var nogen traditionel scouting proces, men en blanding af et godt og solidt netværk og en lille portion held.

Hvordan opstod den internationale interesse for Christian Bassogog?

Den lynhurtige afrikanske frontangriber slog for alvor sine folder til Africa Cup Of Nations, hvor han ikke alene vandt finalen med Cameroun men også løb afsted med titlen som slutrundens bedste spiller. Her havde han hård konkurrence i form af Borussia Dortmunds topscorer Pierre-Emerick Aubameyang og Liverpools nyindkøbte topscorer Sadio Mané, hvilket bestemt ikke gør bedriften mindre, tværtimod. Dette gjorde selvfølgelig ikke interessen for ham mindre, men også før Africa Cup Of Nation var han et varmt emne hos flere klubber.

Han har hele tiden været et interessant emne. Men intensiteten og graden af opmærksomhed er jo steget i og med han blev kåret til turneringens bedste spiller, men han har hele tiden været interessant for udenlandske klubber

 Og en af de meget interesserede klubber, i hvert fald deres bud taget i betragtning, var kinesiske Henan Jianye F.C., som også endte med at signe Christian Bassogog. Han skulle angiveligt have kostet i omegnen af 45 millioner danske kroner, hvilket set med kinesiske briller er småpenge for den hastigt voksende fodbold kultur, som man i øjeblikket oplever på det asiatiske marked.

Hvad har har salget af Christian Bassogog betydet for AaB?

Det kræver ikke den helt lange matematiske uddannelse at konkludere at salget af Christian Bassagog selvfølgelig har haft en hel kolossal betydning for AaB’s økonomi. Men et er det økonomiske aspekt mens noget helt andet er, hvilket signal man som klub sender til omverdenen efter sådan et salg.

Traditionelt set er det nogle af vores egne spillere, som vi selv har udviklet, vi sælger. Og det nye er vi også har vist at vi er dygtige til at integrere afrikanske spillere og så kunne sælge dem videre til fornuftige penge.

Salget har uden tvivl styrket AaB’s image og som Allan Gaarde påpeger har de sendt et signal om, at udenlandske spillere også kan komme til AaB og blive udviklet og i sidste ende gå en guldkontrakt, der sikrer dig resten af livet. Historien om Christian Bassogog er jo selvfølgelig noget man oplever med meget få af de spillere, man henter til klubben, men lige snart det er lykkedes en gang vil man unægtelig være bedre positioneret i et globalt perspektiv end ens konkurrenter, som ikke har haft samme succesoplevelse.

Et godt råd…

Afslutningsvis spurgte vi Allan Gaarde, om han havde nogle gode råd, til folk der ønsker at arbejde med køb og salg spillere i sportens verden, hvortil han svarede:

Et godt råd er at lade være med at skyde for mange genveje. Der er sådan set kun en vej til toppen og det er fokuseret og hårdt arbejde. Så selvom der går mange historier om diverse genveje så er mit råd at dygtiggøre sig og komme til at arbejde med nogle dygtige mennesker og arbejde med nogle organisationer og klubber, som har nogle stærke værdier.

Vil du vide mere om forhandling af spillere og kontrakthåndtering? Læs mere Innovative Sport Management her.