Din vej ind i sportsbranchen

Vil du gerne arbejde professionelt med sport? Vejen dertil kan være svær at gennemskue. Derfor har vi spurgt 4 branchefolk om hvordan de er kommet til de stillinger som de sidder i, i dag.

Per Rud, Sportschef for HB Køge

Per startede karrieren som Cheftræner for Kolding Boldklub, hvilke nogle år senere ledte til et job som cheftræner for Kvindernes u-19 landshold, Herfølge Boldklub, Brøndby IF og HB Køge hvor han sidder i da. Men hvad var hans vej ind i sportsbranchen?

“Jeg spillede selv fodbold. Efterfølgende træner og tog træneruddannelse.”

For en mand som Per, har sport helt sikkert altid været en del af hans liv. Men hvad er det bedste ved at arbejde med sport?

“Det er passion og følelser. Giver adrenalin og glæde. En sammensmeltning af interesse og privatliv. Har jeg endelig en fridag bruger jeg den på at se en fodboldkamp.”

Passionen for sport, er det grundlæggende for alle kursister på Innovative Sport Management men også for underviserne.

Janni Nielsen, Kommunikation og markedsføring i Dansk Amerikansk Fodbold Forbund

For Janni Nielsen var vejen ind i sportsbranchen mere tilfældig. To måneder efter, hun blev færdiguddannet cand.ling.merc søgte hun stillingen i Dansk Amerikansk Fodbold Forbund af interesse for de pågældende arbejdsopgaver og fik jobbet.

“Jeg vidste ikke noget om amerikansk fodbold, cheerleading eller flag football, og jeg havde ingen erfaring med foreningslivet. Det har jeg fået efterfølgende.”

Trods tilfældigheden ved jobbet for DAFF, hvad er det så der er det bedste ved at få lov til at arbejde med sport?

“Det bedste ved at arbejde med sport er foreningslivet. Det gør, at jeg har mange forskellige arbejdsopgaver, og at jeg dagligt er i kontakt med mange forskellige personer – fra mine kollegaer til de frivillige og klubberne. En anden ting, jeg er glad for i mit arbejde, er at udfordringerne er helt specielle, fordi vi er et lille specialforbund. Det giver mig muligheden for at lære en masse om, hvordan jeg kan arbejde kreativt for at imødekomme de mere niche udfordringer, vi oplever. For eksempel skal jeg tænke kreativt, når jeg skal have kontakt til pressen, og kommunikere en nyhed om amerikansk fodbold, fordi Danmark er et fodbold- og håndboldland, ikke et amerikansk fodboldland. Det synes jeg er rigtig spændende.”

Sejer Aagaard – FC Midtjylland

Sejer sidder som Event & Aktiveringschef og UEFA Responsible i F.C Midtjylland. Når han skal reflektere over sin vej ind i sportsbranchen, er der tre grundprincipper, han mener, der har haft stor betydning; uddannelse, proaktivitet og det at turde udfordre normen.

Han beskriver det således:

Uddannelse: Den teoretiske viden omkring sports management opnåede jeg gennem min BA i Sports Management fra University College Nordjylland.

Proaktivitet: Via proaktivt at søge relevante studieophold, lykkedes det mig at skaffe erfaringer fra store virksomheder, og det viste sig senere at blive altafgørende for min fremtid i branchen.

Udfordre normen: I mine to studieophold hos henholdsvis Carlsberg Marketing og Vejle Boldklub udfordrede jeg normen, da jeg fik lov til at bruge sommerferien samt lidt af skoleåret og forlængede de normalvis 3 måneders lange praktikforløb til 6. måneder De ekstra måneder sikrede mig et større ansvar, mere erfaring, et stærkt netværk og et forbedret cv, og det blev derfor ”nemmere” at sælge mig selv, da jeg efter uddannelse skulle overbevise virksomhederne om at ansætte mig frem for de mange andre med samme uddannelse.

Og hvad er det bedste ved at arbejde med sport?

“Sport er følelser, passion, sejre og nederlag. I mine 7 år i branchen har sport givet mig oplevelser, som nogle bruger et helt arbejdsliv på at opnå. Magien ved sportsbranchen er, at du aldrig rigtig ved, hvad der venter forude – det eneste du ved, er, at det bliver spændende, og at du med al sandsynlighed får et kick ud af det!”

Christian Tidemand Andersen– Eventansvarlig hos Brøndby IF

For Christian Tidemand startede rejsen ind i sportens verden flere hundrede kilometer fra den københavnske vestegnen, nemlig på serviceøkonomuddannelsen på erhvervsakademiet i Randers.

“I forbindelse med denne uddannelse, skulle vi på 3. semester i et praktikforløb og med en sympati for de blå/gule hos Brøndby IF søgte jeg en praktikplads hos klubben i deres eventafdeling. Denne var jeg så heldig at få tildelt og få måneder efter, var denne praktikplads byttet ud med en elevplads som eventkoordinator. I de 2 følgende år var jeg så eventkoordinatorelev og i efteråret 2013, blev jeg fuldtidsansat projektkoordinator i Brøndby Ifs partner- og eventafdeling.”

Hvad er det bedste ved at arbejde med sport?

“Det bedste ved at arbejde med sport er følelserne og fortællingerne der følger med sporten. Disse kan selvfølgelig påvirke dit arbejde både i en positiv og negativ retning, men hos ethvert menneske du møder inden for denne branche gemmer sig en historie – store, som små. Samtidig er det arbejdet med de mange forskellige projekter du møder på din vej hver dag. Typisk arbejdes der frem mod et nyt mål. Næste kamp eller næste event. At se et projekt, som du har arbejdet med over et stykke tid komme til live er den man brænder for, hvis man arbejder med sport og event.”

Drømmer du også om en karriere inden for sport? Få kickstartet din karriere på Innovative Sport Management. Læs mere om kurset her.